Bent u in een conflictsituatie betrokken, waarbij u op het punt staat om een derde in te schakelen? Kies dan altijd voor de eenvoudigste ingreep. Deze is de beste, meest kansrijke en vaak ook nog de goedkoopste oplossing. En ook nog eens beter voor uw zenuwen en gezondheid.

Conflicten brengen spanning met zich mee. Die spanning ontstaat door een kloof tussen een bestaande situatie en een gewenste of van buiten opgelegde verandering. Als alle slachtoffers conflictvaardig zijn, kunnen veranderingen vormgegeven en omhelst worden. Echter, als één of meer van de slachtoffers niet conflictvaardig is, ontstaan ziekmakende spanningen en beschadigingen.

Naar de rechter of gespreksbegeleiding?

Van zwaar naar licht zijn er verschillende varianten voor conflictbegeleiding: rechter, arbiter, bindend adviseur, niet-bindend adviseur, formele mediation, informele bemiddeling, conflictcoaching, moderatie, gespreksbegeleiding. Bekijk eerst of u de eenvoudige en bijna drempelloze gespreksbegeleiding kunt inzetten. Dit levert u voordeel op om meerdere redenen:

  • Hoe zwaarder de conflictbegeleidingsmethode die gekozen wordt, hoe formeler het begeleidingsproces. Dat betekent dat de conflictprofessional minder ruimte heeft in het communicatieproces. Hoe minder ruimte, hoe minder aandacht de professional aan partijen kan schenken om de pijn van de confrontatie te verzachten.
  • Een te zware methode kan uit de hand lopen. Zo kan bij mediation naar een oplossing worden gezocht, terwijl de emoties volop rondgieren en niet genegeerd kunnen worden. In dat geval is conflictcoaching een effectievere aanpak.
  • Het komt ongeloofwaardig over als een conflictbegeleider een zwaardere methode heeft gekozen of door de opdrachtgever opgedrongen heeft gekregen en dan bij nader inzien naar een lichtere variant terug wil. De vraag die zich dan opwerpt is: waarom is dat niet gelijk gedaan?
  • Hoe zwaarder de methode hoe zwaarder het harnas dat slachtoffers aantrekken. Een te zware methode kiezen, heeft een grote invloed op de psyche van de betrokkenen in het conflict en het vertrouwen in de ander. Waarom een aangetrokken harnas weer uittrekken na een mislukt gevecht?

 

Heeft u vragen over conflictbegeleidingsmethode en zoekt u advies over de beste route die u in uw situatie kunt lopen? Neem gerust contact op onze specialisten!

 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur