Digitale diensten krijgen steeds meer een grensoverschrijdend karakter, dat zal niemand verrassen. Deze diensten zijn immers een stuk toegankelijker voor afnemers uit andere EU-lidstaten dan andere diensten. Hoe in dergelijke situaties om moet worden gegaan met de btw is echter een stuk complexer. Als gevolg hiervan is op Europees niveau vereenvoudigde regelgeving opgesteld, die vanaf 1 januari 2019 verder vereenvoudigd zal worden.

 

Wat zijn digitale diensten?

Digitale diensten worden over het internet of een digitaal netwerk geleverd. Deze diensten zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie. Een voorbeeld hiervan is het verlenen van toegang tot het downloaden van software of het verlenen van streamingsdiensten. Verkopen van fysieke producten via een online webshop zijn geen digitale diensten.

 

Mini One Stop Shop (MOSS-regeling)

Ondernemers die digitale diensten verlenen aan particulieren binnen de EU zijn sinds 1 januari 2015 omzetbelasting verschuldigd in de lidstaat waar de afnemende particulier woonachtig is. Omdat de ondernemer vaak niet in het land van de afnemer geregistreerd is voor de btw kan deze een vereenvoudigde aangifte doen via de MOSS-regeling. Kortweg zorgt deze regeling ervoor dat de ondernemer in eigen land de btw aangeeft die hij in een andere EU-lidstaat is verschuldigd en deze ook in eigen land betaalt. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat de aangifte en betaling bij de andere lidstaat terecht komen. De administratieve lasten van de ondernemer worden hierdoor flink beperkt.

 

Nieuwe regelgeving

De invoering van de MOSS-regeling is een zeker succes gebleken. Toch zag de Europese Commissie ruimte voor verbetering. Verricht u digitale diensten, of maakt u zelfs al gebruik van de MOSS-regeling? Mogelijk wordt het doen van aangifte btw nóg makkelijker door de volgende wijzigingen per 1 januari 2019:

  •  Tot een omzet van € 10.000 aan grensoverschrijdende digitale diensten bent u als ondernemer geen buitenlandse btw verschuldigd. In dit geval zal uw eigen lidstaat de btw mogen heffen. De administratieve lasten nemen hierdoor af. Toch kunt u er voor kiezen om gebruik te blijven maken van de MOSS-regeling, bijvoorbeeld omdat het belastingtarief in een andere lidstaat lager is.
  • Wanneer de MOSS-regeling wordt toegepast mag u als ondernemer de factureringsregels van de lidstaat waarin u geregistreerd bent hanteren.
  • Is uw totale jaaromzet voor digitale diensten lager dan € 100.000, dan  is voortaan één bewijsstuk voldoende om te bepalen waar de afnemende particulier is gevestigd. In andere situaties blijven twee bewijsstukken nodig.
  • De MOSS-regeling kan ook gebruikt worden door niet EU-ondernemers als zij in een lidstaat voor de heffing van btw geregistreerd zijn.

Met deze aanpassingen wil de Europese Unie ervoor zorgen dat de administratieve lasten van deze ondernemers iets verlicht worden. Het zal deze ondernemers niet alleen geld besparen, maar ook een hoop tijd!

 

Vraagt u zich af of u digitale diensten verricht?

Neem voor al uw vragen hierover contact op met uw contactpersoon bij Visser & Visser Belastingadviseurs.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur