Met ingang van 1 januari 2020 heeft een oproepkracht na 12 maanden recht op een aanbod van een vaste arbeidsomvang. In de dagelijkse praktijk komen wij nog regelmatig tegen dat werkgevers dit niet of niet goed hebben geregeld. De keuze om een oproepkracht geen aanbod aan te bieden kan echter redelijk in de papieren lopen. Het is daarom zinvol om, als u het nog niet heeft geregeld, hier goed naar te kijken.
Welk risico loopt u wanneer u een oproepkracht na 12 maanden geen aanbod voor vaste arbeidsomvang doet?
De oproepkracht heeft dan recht op uitbetaling van de uren die aan hem hadden moeten zijn aangeboden. Ook als voor die uren dus niet is gewerkt.
Het urenaanbod moet worden gedaan aan iedere werknemer die oproepkracht is. Daarvan is sprake als de arbeidsomvang niet eenduidig is vastgelegd, bijvoorbeeld bij nulurencontracten en min-max contracten.
TIP!
Het is dus van belang als werkgever om wel een aanbod te doen, omdat het risico bestaat dat de werknemer, veelal als hij uit dienst is gegaan, alsnog met terugwerkende kracht het loon kan vorderen op basis van het aanbod dat had moeten worden gedaan.
In de Special Lonen komt u nog meer onderwerpen tegen waar u als werkgever uw voordeel mee kunt doen.
Heeft u alles scherp als het bijvoorbeeld gaat om:
- De thuiswerkvergoeding
- De Arbovrijstelling
- Risico-inventarisatie & -evaluatie (is verplicht)
- Gewijzigde bedrijfsactiviteiten en de CAO
Deze en nog meer relevante onderwerpen hebben wij opgenomen in de Special Lonen 2022, zodat u weer helemaal up-to-date bent!
Heeft u na het lezen van de Special Lonen 2022 nog vragen? Wij helpen u graag verder!