We hebben hier niet het eeuwige leven, maar ondertussen is de gemiddelde levensverwachting in Nederland wel fors gestegen. Hoe zorgen we ervoor dat we financieel gezond oud worden en niet het risico lopen van een schamele oude dag? Een financiële planning kan u daarbij helpen.

Gemiddeld worden we anno 2020 weliswaar een jaar of 80, maar er bestaan behoorlijke verschillen in levensduur en bovendien verandert de levensduur in de tijd. Eén op de vier mensen zal pas na hun 90ste overlijden. Veel mensen lijken zich daar niet van bewust te zijn. Er is een algemene neiging onder zowel mannen als vrouwen en onder zowel hoog- als laagopgeleiden om de toename van de levensduur te onderschatten. Al met al leven we langer dan we denken. Toch iets om rekening mee te houden.


Pensioenplanning: welke financiële uitdagingen zijn er?

We begrijpen allemaal dat de stijgende levensverwachting ingrijpende consequenties heeft voor de pensioenleeftijd en pensioenopbouw. Het betekent dat we langer met ons AOW en/of pensioen moeten doen. We zien daarom dat de AOW-leeftijd stijgt, omdat deze ontwikkeling anders onbetaalbaar wordt. De baby’s die in 2019 geboren werden, krijgen pas op 75-jarige leeftijd AOW. Wat betreft pensioen is een groot deel van de Nederlandse bevolking niet voorbereid op een financieel gezond langer leven:

  • Wie in loondienst is en onder een pensioenfonds valt, krijgt weliswaar een levenslang pensioen, maar de hoogte daarvan kan lelijk tegenvallen. Vaak komt het grofweg neer op 50% van het laatstverdiende loon. Dat zou nog wel eens lager kunnen worden. Door de stijgende levensverwachting en de historische lage rente komen pensioenfondsen in de knel. Hierdoor vindt geen indexatie meer plaats en moet soms ook gekort gaan worden op het pensioen.
  • Wie in loondienst is maar niet onder een pensioenfonds valt krijgen van de werkgever meestal pensioen op basis van een zogeheten ‘beschikbare premieregeling’. Om tot een fatsoenlijk bedrag te komen, ontkom je haast niet aan beleggen, met alle risico’s van dien. Tegenvallers zijn voor rekening van de werknemer.
  • Dan is er ook nog een grote groep werkenden die nauwelijks pensioen opbouwt. Denk aan flexwerkers, parttimers en natuurlijk ZZP'ers. Als ZZP'ers al sparen voor hun pensioen kiezen zij meestal voor een tijdelijk pensioen in plaats van een levenslang pensioen, bijvoorbeeld een bankspaarproduct dat uitkeert in 20 jaar. Dit kan betekenen dat zij op hun stokoude dag alleen rond moeten komen van een AOW-uitkering. 


Financieel gezond met een Financieel Plan

We willen allemaal graag gezond oud worden. Ondertussen weten we met z’n allen, zeker door de huidige coronaperiode, dat gezondheid en een gelukkig leven niet maakbaar zijn. Het is een geschenk waarvoor geen planning valt te maken en financiën uiteindelijk niet belangrijk zijn. Als echter de zorgen bij het ouder worden toenemen, zit u niet te wachten op ook nog eens financiële zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de zorgkosten die toenemen en onbetaalbaar worden.

Juist daarom is nu vooruitdenken verstandig. Zorg voor het opstellen van een Financieel Plan, afgestemd op uw belangrijkste wensen, doelen en dromen. Een financiële planning maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het biedt u namelijk inzicht, overzicht en financiële rust in uw huidige en toekomstige financiën.

Zorg voor een Financieel Plan, want straks is dichterbij dan u denkt!

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur